default_mobilelogo


om2

 

Kan vipassana lichamelijke of geestelijke ziektes genezen?

Veel ziektes worden veroorzaakt door innerlijke onrust. Als de rust wederkeert en de onrust oplost, kan ook de ziekte verminderen of verdwijnen. Echter het leren van vipassana met de bedoeling een ziekte te genezen is een vergissing, het zal niet werken. De kans is groot dat de aandacht gericht blijft op de ziekte en daardoor de ziekte juist in stand gehouden wordt. Je leert evenwicht te vinden in alle omstandigheden, dus ook met je ziekte. Heb je een ziekte, vraag dan een oriënterend gesprek aan om te onderzoeken of jouw klacht je belemmert in het leren van vipassana, of niet.

Voor wie is het beter niet deel te nemen aan de cursus?

Vanzelfsprekend zal het zijn dat iemand die niet in staat is wekelijks de bijeenkomsten te volgen en dagelijks de meditatie te beoefenen, geen baat bij de cursus zal hebben. Iemand die zich in een toestand van emotionele ontreddering of wanhoop bevindt door problemen van welke aard dan ook, wordt afgeraden op dit moment te starten met de cursus. Vraag een oriënterend gesprek aan om te onderzoeken of een individueel traject voor jou een optie is. Soms is het beter om start van de cursus een kwartaal uit te stellen.

Ik kan niet met gekruiste benen zitten, kan ik toch mediteren?

Zeker. Mediteren kan in alle fysieke houdingen, doch in deze cursus wordt voornamelijk gezeten. Op een kussen (geleend of zelf meegebracht), een krukje of een stoel. Voor diegenen die niet comfortabel op een kussen zitten, zijn stoelen beschikbaar.

Boeddhisme zegt me weinig, kan ik dan wel meedoen?

Tegenwoordig wordt vipassana meditatie over de gehele wereld gepraktiseerd, juist omdat ze universeel is. Men hoeft dus geen filosofische of religieuze traditie aan te hangen om de meditatielessen te volgen. Het onderricht stimuleert je zelf te ervaren wat er gebeurt. Geloof niets voordat je het ´aan den lijve heb ondervonden´. Er worden geen leraren,  goeroes, goden of  andere zaken buiten jezelf aangeroepen. Jij bent jouw enige echte leraar in het proces van inzichtmeditatie.

Waarom duurt de cursus 10 weken?

Ervaring heeft aangetoond dat wanneer vipassana in te korte perioden wordt onderwezen, er dan onvoldoende ervaring opgedaan kan worden met de meditatie en er geen veranderingen plaats vinden. Deze cursus duurt tien weken omdat in tien vervolgstappen de gehele basistechniek onderwezen. Elke bijeenkomst komt overeen met één dag in de 10-daagse retraite. Voorafgaand aan de cursus is er een startbijeenkomst.

 

Delen van deze tekst zijn ontleend aan de website van S.N. Goenka: www.dhamma.org

primi sui motori con e-max.it

bhagavadgitatekst

Meditatieruimte

Op zoek naar een sfeervolle meditatieruimte? Het is mogelijk om per dagdeel de meditatieruimte te gebruiken voor diverse doeleinden, zoals workshops, lessen, individuele begeleiding of cursussen. Matjes, kussens, dekens en stoelen zijn aanwezig. Voor meer informatie, neem contact op met Satyam Yoga.

Wees welkom voor een proefles!

De redenen om yoga te beoefenen lopen zeer uiteen en verschillen van mens tot mens. Omdat yoga niet prestatiegericht is, heeft het iedereen iets te bieden. Je wordt uitgenodigd dát wat je zoekt in het leven te vinden in jezelf. Kom kijken wat yoga voor jou kan betekenen. Je bent altijd welkom voor een proefles. Lees meer >>

Contactgegevens

Naam:    Maike van Aartsen
Waar:  Locaties in Deventer
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Web: http://www.satyam-yoga.nl
( 06 19 66 42 77