default_mobilelogo


om2

Vipassana betekent helder inzicht: de dingen zien zoals ze werkelijk zijn. Vipassana of inzichtmeditatie is een meditatievorm die leidt tot diep inzicht in de natuur van het bestaan, zoals duizenden jaren geleden al onderwezen werd. Het is een praktische techniek waarbij het ontwikkelen van opmerkzaamheid centraal staat en waarbij je leert om op een directe en ongekleurde manier ervaringen in jezelf te observeren. Je gaat begrijpen hoe je als mens in elkaar zit en hoe je kalmer en bewuster kunt omgaan met problemen en wisselvalligheden in het leven.

Het programma

10 weken lang wordt in 10 stappen de vipassana techniek onderwezen. Voorafgaand aan week 1 volg je een startbijeenkomst. Er zijn dus in totaal 11 bijeenkomsten op de maandagavond. Elke week bestaat uit instructie met behulp van videaomateriaal en exclusieve teksten van S.N. Goenka en andere leraren en vipassana meditatie in de groep van circa 50 minuten. Gezien de opbouw van het programma is het sterk aan te raden elke bijeenkomst aanwezig te zijn. In de tussenliggende dagen beoefen je thuis de meditatie aan de hand van de instructies. Zie de agenda voor de datum van de eerstvolgende startbijeenkomst.

Jullie leraar

Maike van Aartsen heeft de 10-daagse cursus intern gevolgd en beoefent ruim tien jaar vipassana. Sinds 2005 geeft zij mindfulness trainingen en sinds 2015 vipassana cursussen. Ze wil jullie de kans geven te profiteren van de techniek en de leringen van S.N. Goenka door een programma aan te bieden in 10 weken. Tijdens de lessen wordt gebruik gemaakt van videomateriaal en exclusieve teksten van S.N. Goenka, tevens in de Nederlandse vertaling.

Wie is S.N. Goenka?

Mr. S.N. Goenka is één van de meest bekende vipassana leraren van deze tijd. Hij is van Indische afkomst, maar geboren en getogen in Birma en leerde vipassana van zijn leraar, Sayagyi U Ba Khin (Theravada Boeddhisme). Na een 14-jarige opleiding vestigde S.N. Goenka zich in 1969 in India, en begon vipassana te onderwijzen. Zowel in het Oosten als in het Westen heeft hij tienduizenden mensen van diverse afkomst en van alle mogelijke religies onderwezen. Vipassana wordt binnen deze traditie onderwezen in een 10-daagse residentiele cursus. Vanwege hoge populariteit is Goenka in 1982 begonnen assistent-leraren te benoemen om te voldoen aan de toenemende vraag naar vipassana-cursussen.

Kosten

Iedere student die een vipassana cursus bij S.N. Goenka volgt, heeft dit als geschenk gekregen van een voorgaande student. Traditioneel wordt voor de cursus na afloop een vrijwillige bijdrage (dana) gevraagd. Voor deze cursus geldt een instap bijdrage van 150,- euro. Aan het einde van de cursus, als u baat hebt gevonden bij uw ervaringen tijdens de cursus, is er gelegenheid een donatie (dana) te geven voor het onderricht. In overeenstemming met uw draagkracht. De dana wordt gebruikt om aan een nieuwe groep studenten de vipassana cursus aan te bieden.

 

Meer over vipassana

TedX-tak over vipassana

Kan vipassana lichamelijke of geestelijke ziektes genezen?

Voor wie is het beter niet deel te nemen aan de cursus?

Boeddhisme zegt me weinig, kan ik dan wel meedoen?

Ik kan niet met gekruiste benen zitten, kan ik toch mediteren?

Waarom duurt de cursus 10 weken?

 

primi sui motori con e-max.it

bhagavadgitatekst

Meditatieruimte

Op zoek naar een sfeervolle meditatieruimte? Het is mogelijk om per dagdeel de meditatieruimte te gebruiken voor diverse doeleinden, zoals workshops, lessen, individuele begeleiding of cursussen. Matjes, kussens, dekens en stoelen zijn aanwezig. Voor meer informatie, neem contact op met Satyam Yoga.

Wees welkom voor een proefles!

De redenen om yoga te beoefenen lopen zeer uiteen en verschillen van mens tot mens. Omdat yoga niet prestatiegericht is, heeft het iedereen iets te bieden. Je wordt uitgenodigd dát wat je zoekt in het leven te vinden in jezelf. Kom kijken wat yoga voor jou kan betekenen. Je bent altijd welkom voor een proefles. Lees meer >>

Contactgegevens

Naam:    Maike van Aartsen
Waar:  Locaties in Deventer
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Web: http://www.satyam-yoga.nl
( 06 19 66 42 77